Her finner dere ut om forskjeller mellom ulike matvarer og hva dette har å si for kroppen vår.
Aktiviteter
3a. Sortere matvarer
Sorter matvarene i 3–5 ulike grupper. Noter hva som kjennetegner de ulike gruppene. Hvordan kan forslagene hjelpe oss å finne ut om bestemte matvarer er sunne eller klimavennlige?
3b. Undersøke innhold i noen matvarer
Demonstrasjoner eller elevforsøk.
- Fett: Ha ca. 5 g kjøttdeig, mandelmel og havregryn i hver sin morter. Tilsett 2–3 mL aceton og bland godt sammen (helst med pistill). Ta opp acetonen med en dråpeteller og sett en dråpe på et stykke kjøkkenpapir og/eller en glassplate. Observer hva som skjer.
- Karbohydrat: Hell litt stivelse inn i et tørt reagensrør. Varm røret forsiktig opp og observer hva som skjer. // Prøv å tenne på en sukkerbit. Dunk sukkerbiten i aske (helst fra sigaretter), og prøv igjen.
- Protein: Varm opp melk i et begerglass til ca. 40 grader (håndvarm). Tilsett 5 dråper sitronsaft eller eddik. Rør blandingen forsiktig etter noen minutter. // Varm opp noe eggehvite i en panne. Legg et glasslokk på og fortsett en stund. // Bland 50 g hvetemel med 30 g vann og elt i 5 minutter. La deigen ligge i 30 minutter. Kna deigen forsiktig i en bolle med vann, og observer hva som skjer.
3c. Innhold av næringsstoffer i matvarer
Gå til Matvaretabellen og finn ut hvor mye fett, protein og karbohydrater mandler, egg, kjøtt, havre og melk inneholder. Fremstill resultatene i et sektordiagram. Finn ut hvilke andre stoffer disse matvarer inneholder i mengder over 1 %.
3d. Energi i næringsstoffene
Bruk Matvaretabellen og finn ut hva fett, protein og karbohydrat bidrar til energien i matvarene (tips: start med matvarer som i hovedsak kun inneholder ett næringsstoff).
3e. Beregne energi fra næringsstoffer
Helsedirektoratet anbefaler at energiinntak fra kosten bør fordeles slikt: ca. 50 % fra karbohydrat, ca. 35 % fra fett og ca. 15 % fra protein (https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/inntak-av-naeringsstoffer/energi-energiomsetning-og-energibalanse). Finn ut hvor mye protein, fett og karbohydrat et gjennomsnittlig menneske bør spise hvis det trenger 2500 kcal per dag. Finn matvarer slik at du må spise minst mulig for å ta inn denne energien. Hvorfor er denne løsningen ikke bra på lang sikt?
3f. Undersøke norsk kosthold
Grafen viser endring i forbruk av kjøtt og friske poteter i Norge fra 1950-tallet til 2018. Finn en metode for å sjekke hvilke konsekvenser disse endringene har. Finn ut hvor mye energi og hvor mye av næringsstoffene protein, fett og karbohydrat et menneske på 1950-tallet fikk av disse to matvarene og sammenlign med et menneske i dag (bruk Matvaretabellen). Hva kan være fordeler og ulemper ved disse endringene? Bruk kostholdsrådene for å støtte deres antagelser
3g. Kroppen bruker næringsstoffene til forskjellige ting
Lærer lager et fingeravtrykk på en skjerm (f.eks. mobil). Hva er dette? Hva mener dere dette består av? // Hvor finnes det protein, karbohydrat og fett i kroppen? Hva bruker kroppen protein, karbohydrat og fett til?