Her finner dere ut om forskjeller mellom ulike matvarer og hva dette har å si for kroppen vår.
Aktiviteter
3a. Sortere matvarer
Sorter matvarene i 3–5 ulike grupper. Noter hva som kjennetegner de ulike gruppene. Hvordan kan forslagene hjelpe oss å finne ut om bestemte matvarer er sunne eller klimavennlige?
3b. Undersøke innhold i noen matvarer
Demonstrasjoner eller elevforsøk.
- Fett: Ha ca. 5 g kjøttdeig, mandelmel og havregryn i hver sin morter. Tilsett 2–3 mL aceton og bland godt sammen (helst med pistill). Ta opp acetonen med en dråpeteller og sett en dråpe på et stykke kjøkkenpapir og/eller en glassplate. Observer hva som skjer.
- Karbohydrat: Hell litt stivelse inn i et tørt reagensrør. Varm røret forsiktig opp og observer hva som skjer. // Prøv å tenne på en sukkerbit. Dunk sukkerbiten i aske (helst fra sigaretter), og prøv igjen.
- Protein: Varm opp melk i et begerglass til ca. 40 grader (håndvarm). Tilsett 5 dråper sitronsaft eller eddik. Rør blandingen forsiktig etter noen minutter. // Varm opp noe eggehvite i en panne. Legg et glasslokk på og fortsett en stund. // Bland 50 g hvetemel med 30 g vann og elt i 5 minutter. La deigen ligge i 30 minutter. Kna deigen forsiktig i en bolle med vann, og observer hva som skjer.
3c. Innhold av næringsstoffer i matvarer
Gå til Matvaretabellen og finn ut hvor mye fett, protein og karbohydrater mandler, egg, kjøtt, havre og melk inneholder. Fremstill resultatene i et sektordiagram. Finn ut hvilke andre stoffer disse matvarer inneholder i mengder over 1 %.
3d. Energi i næringsstoffene
Bruk Matvaretabellen og finn ut hva fett, protein og karbohydrat bidrar til energien i matvarene (tips: start med matvarer som i hovedsak kun inneholder ett næringsstoff).
3e. Beregne energi fra næringsstoffer
Helsedirektoratet anbefaler at energiinntak fra kosten bør fordeles slikt: ca. 50 % fra karbohydrat, ca. 35 % fra fett og ca. 15 % fra protein (https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer/inntak-av-naeringsstoffer/energi-energiomsetning-og-energibalanse). Finn ut hvor mye protein, fett og karbohydrat et gjennomsnittlig menneske bør spise hvis det trenger 2500 kcal per dag. Finn matvarer slik at du må spise minst mulig for å ta inn denne energien. Hvorfor er denne løsningen ikke bra på lang sikt?
3f. Undersøke norsk kosthold
Grafen viser endring i forbruk av kjøtt og friske poteter i Norge fra 1950-tallet til 2018. Finn en metode for å sjekke hvilke konsekvenser disse endringene har. Finn ut hvor mye energi og hvor mye av næringsstoffene protein, fett og karbohydrat et menneske på 1950-tallet fikk av disse to matvarene og sammenlign med et menneske i dag (bruk Matvaretabellen). Hva kan være fordeler og ulemper ved disse endringene? Bruk kostholdsrådene for å støtte deres antagelser
3g. Kroppen bruker næringsstoffene til forskjellige ting
Lærer lager et fingeravtrykk på en skjerm (f.eks. mobil). Hva er dette? Hva mener dere dette består av? // Hvor finnes det protein, karbohydrat og fett i kroppen? Hva bruker kroppen protein, karbohydrat og fett til?
3h. Når kroppen mangler noe
Her er det tre historier som forteller at noen mennesker fikk alvorlige sykdommer (struma, beriberi, skjørbuk). Finn ut om kostholdet kan ha noe å gjøre med det. Hvilke typer mat ble spist lite eller ingenting av i de ulike tilfellene?